Dizzie is van oudsher een gerecht voor arbeiders. Het wordt gemaakt van simpele produkten, die erg voedzaam zijn.
Aardappelen, vlees met bot, uien en kikkererwten worden samen met specerijen en gedroogde limoenen een paar uurtjes zachtjes in water gekookt.
Hiervoor wordt oorspronkelijk een hoge kookpot gebruikt, van steen of aluminium.
In restaurants in Iran wordt dizzie geserveerd in de speciale dizzie kookpot. Het is de bedoeling om zelf de soep uit de kookpot in kommen te gieten. De overgebleven zachtgekookte aardappelen, vlees, uien en kikkererwten stamp je vervolgens zelf met een stamper door elkaar. De stamppot eet je met de soep als een soort saus eroverheen. Of de soep kan apart worden gegeten. Een stevige maaltijd voor een arbeider, maar ook een heerlijke gekruide stamppot voor de wintermaanden.
Foto's: copyright World of Flavour, 2010.
Datum: 26 augustus 2010
Laatste wijziging: 21 juli 2012
Geen opmerkingen:
Een reactie posten